Acceptanten
Ondernemers die debetkaartbetalingen accepteren.

Bankcontract
Het bankcontract dat acceptanten sluiten met hun bank voor het ontvangen van pinbetalingen oftewel debetbetaaltransacties. Tot voor kort ging het alleen om contracten voor het merk PIN, maar nu ook om contracten voor pinnen met internationale merken zoals V PAY en Maestro. Ondernemers moeten hun bankcontract aanpassen.

Debetkaartbetalingen
Pinbetalingen oftewel betalingen die worden verricht met een bankpas en direct worden afgeschreven van de rekening van de klant en worden bijgeschreven op de rekening van de acceptant. Wezenlijk anders dan creditkaartbetalingen.

Duale periode
Tot medio 2011 is het mogelijk om zowel met bankpassen met strip als met bankpassen met chip te betalen. Deze periode wordt zo kort mogelijk gehouden. Na 2011 kunnen alleen buitenlandse passen die niet over een chip beschikken via de magneetstrip transacties doen.

EMV
EMV staat voor Europay, MasterCard en VISA. Deze kaartmaatschappijen hebben een nieuwe internationale chipstandaard ontwikkeld – genaamd EMV – voor betalingen en geldopnames met bankpassen. EMV is een veilige chiptechnologie die de magneetstrip vervangt. Doel is: fraude door het kopiëren van de magneetstrip (skimming) tegengaan.

Gezamenlijke Toonbankinstellingen
Detailhandel Nederland (samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel), Koninklijke Horeca Nederland, de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie, Bovag, Nove en Beta.

Het nieuwe pinnen
De pas wordt voor het doen van een debetkaartbetaling niet meer met de magneetstrip door de betaalautomaat gehaald, maar met de chip in de betaalautomaat gestoken.

Nadere Overeenkomst (NO)
Afspraken gemaakt op 27 mei 2009 tussen de banken en Gezamenlijke Toonbankinstellingen over de komst van een Europees betalingsverkeer. Onderdeel van NO is de versnelde invoering van EMV naar eind 2011 en het ‘bevriezen’ van de voorwaarden voor pinnen op het niveau van 1 januari 2009.

SBEB
Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB), opgericht in 2005, heeft als doel een veilig en efficiënt betalingsverkeer te bevorderen. Samenwerkingsverband van banken en gezamenlijke toonbankinstellingen. Zie www.efficientbetalen.nl.

Skimming
Fraude door het kopiëren van de magneetstrip op betaalpassen en het afkijken of aftappen van de pincode. De schade als gevolg van skimmen bedroeg in 2008 € 31 miljoen. Dit betrof 900 geslaagde skimming-aanvallen waarbij enkele tienduizenden rekeninghouders zijn getroffen.

Sloopregeling Betaalautomaten
De Sloopregeling Betaalautomaten is een compensatieregeling voor acceptanten met EMV-ongeschikte betaalautomaten waarvan het veiligheidscertificaat tot 2012 of 2013 geldig is.

Vroege Vogelkorting
Aanduiding van de extra korting die leveranciers verstrekken aan acceptanten die in 2010 hun betaalautomaat laten vervangen door een EMV-geschikte betaalautomaat. Invulling verschilt per leverancier.