Betalen met de nieuwe pas met chip en pincode gaat iets anders dan de huidige manier van betalen bij een betaalautomaat. De handeling is een iets anders, misschien eventjes wennen maar net zo gemakkelijk. Hoe gaat de betaling in zijn werk:

  • (1) Pas boven insteken (of onder) en laten ziten tijdens betaling
  • (2) Bedrag akkoord? Druk op OK
  • (3) Toets uw 4-cijferige pincode in en druk op OK
  • (4) U heeft betaald, pas uitnemen

https://hetnieuwepinnen.nl/images/stories/betaalinstructie_algemeen_low_v2.jpg” />

De belangrijkste verschillen met het oude pinnen zitten in het feit dat u de pas moet insteken en niet meer moet doorhalen. Daarnaast moet u in veel gevallen akkoord geven voor het bedrag; maar ook op OK drukken na het intoetsen van de pincode. Gedurende de gehele betaling moet uw pas in de betaalautomaat blijven zitten. Het laatste is anders dan u gewend bent bij het oude pinnen. Daar was u gewend uw pas te blijven vasthouden en na het doorhalen direct weg te steken in uw portemonnee. U kunt ook een verzekering afsluiten.

In de afhandeling van de betaling verandert niets. Zoals u gewend bent, worden betalingen direct verrekend met uw bestedingsruimte en saldo op de bankrekening.

Klik hier om de betaalinstructie te downloaden.

Drie instructiefilmpjes
De betaalinstructiefilmpjes geven u neemt u stap voor stap mee in een nieuwe pinnen betaling. Het eerste filmpje is een algemene instructie. De tweede laat een zogenaamde ‘altijd insteken’ betaling zien, de betaalautomaat geeft hierbij aan dat u de pas moet insteken in plaats van doorhalen. Het laatste filmpje is met een mobiele betaalautomaat.

  • Algemene betaalinstructie >>
  • Betaalinstructie ‘altijd insteken’
  • Betaalinstructie met mobiele betaalautomaat >>

Vergeet uw betaalpas niet!
Het kan voorkomen dat u vergeet uw betaalpas na de betaling uit de automaat te halen. Vaak wijst de winkelier u er dan op, zodat u toch met uw pas en uw aankopen de winkel verlaat. Blijft de pas onverhoopt toch achter in de winkel? Er zijn richtlijnen voor winkeliers om veilig met achtergebleven passen om te gaan. Zij bewaren uw betaalpas zo’n 48 uur op een veilige plaats. Ga zo snel mogelijk terug naar de winkel waar u uw pas hebt achtergelaten. U moet zich met een wettelijk identificatiebewijs legitimeren en ook de handtekening op de betaalpas moet overeenkomen met uw handtekening. Wanneer de gegevens overeenkomen kan de winkelier u de betaalpas teruggeven.

Mocht u niet binnen 48 uur zijn teruggekomen dan knippen zij uw betaalpas doormidden en geven zij de pas terug aan hun bank. Deze bank zal een eventueel Chipkniptegoed dat nog op uw pas staat, op uw rekening terugboeken. U kunt bij uw eigen bank een nieuwe betaalpas aanvragen.

Is uw betaalpas niet teruggevonden, blokkeert u dan zo snel mogelijk uw pas en vraag zo snel mogelijk een nieuwe betaalpas aan bij uw bank.