Het oude vertrouwde pinnen gaat verdwijnen. Vanaf 1 januari kunt u niet langer met de magneetstrip op uw pinpas betalen. Dat betekent dat u een pinpas nodig heeft met een nieuwe chip. Banken zijn al een aantal jaren bezig met het uitgeven van deze nieuwe passen. Met de nieuwe chip op deze passen betaalt u nog veiliger, en net zo gemakkelijk.

Bijna alle passen zijn geschikt voor het nieuwe pinnen. De pas wordt vervangen op het moment dat de geldigheidsdatum verstrijkt; tenzij uw bank besluit om haar passen eerder te vervangen. De banken geven hun klanten hierover bericht. U hoeft zelf dus niets te doen. Mocht u vragen hebben over uw betaalpas, neem dan contact op met uw eigen bank. Eind 2011 beschikken alle bankpassen over de nieuwe chip.

U kunt nu nog gewoon op de oude vertrouwde manier uw betaling doen, maar in de komende twee jaar gaat dat veranderen. Winkeliers zullen klanten gaan vragen de chip van de betaalpas in de automaat te steken en niet langer de magneetstrip door een magneetstriplezer te halen. Rondom de betaalautomaat zal u met beeldmateriaal duidelijk gemaakt worden hoe het nieuwe pinnen precies in zijn werk gaat. Dit zal ook door middel van een communicatiecampagne naar de klanten worden aangegeven.

Chipknip
De betaalpas blijft ook in gebruik voor Chipknip betalingen en opladingen. Aan betalen met de Chipknip wijzigt niets. Als de betaalautomaat waar u uw betaling doet zowel Chipknip als het nieuwe pinnen als betaalmiddelen accepteert, is het mogelijk dat u een keuze moet maken met welk betaalmiddel de betaling moet plaatsvinden.

Betalen
Betalen met de nieuwe pas met chip en pincode gaat iets anders dan de huidige manier van betalen bij een betaalautomaat. De handeling is iets anders en misschien eventjes wennen maar net zo gemakkelijk.
Hoe gaat de betaling in zijn werk:

  • (1) Pas boven insteken (of onder) en laten zitten tijdens betaling
  • (2) Bedrag akkoord? Druk op OK
  • (3) Toets uw 4-cijferige pincode in en druk op OK
  • (4) U heeft betaald, pas uitnemen

https://hetnieuwepinnen.nl/images/stories/betaalinstructie_algemeen_low_v2.jpg” />De belangrijkste verschillen met het oude pinnen zitten in het feit dat u de pas moet insteken en niet meer moet doorhalen. Daarnaast moet u in veel gevallen akkoord geven voor het bedrag; maar ook op OK drukken na het intoetsen van de pincode. Gedurende de gehele betaling moet uw pas in de betaalautomaat blijven zitten. Het laatste is anders dan u gewend bent bij het oude pinnen. Daar was u gewend uw pas te blijven vasthouden en na het doorhalen direct weg te steken in uw portemonnee.

In de afhandeling van de betaling verandert niets. Zoals u gewend bent, worden betalingen direct verrekend met uw bestedingsruimte en saldo op de bankrekening.

Drie betaalinstructiefilmpjes

  • Klik hier voor een algemene betaalinstructie
  • Klik hier voor een “altijd insteken” betaalinstructie
  • Klik hier voor een instructie met een mobiele betaalautomaat

Vergeet uw betaalpas niet!
Het kan voorkomen dat u vergeet uw betaalpas na de betaling uit de automaat te halen. Vaak wijst de winkelier u er dan op, zodat u toch met uw pas en uw aankopen de winkel verlaat. Blijft de pas onverhoopt toch achter in de winkel? Er zijn richtlijnen voor winkeliers om veilig met achtergebleven passen om te gaan. Zij bewaren uw betaalpas zo’n 48 uur op een veilige plaats. Ga zo snel mogelijk terug naar de winkel waar u uw pas hebt achtergelaten. U moet zich met een wettelijk identificatiebewijs legitimeren en ook de handtekening op de betaalpas moet overeenkomen met uw handtekening. Wanneer de gegevens overeenkomen kan de winkelier u de betaalpas teruggeven.

Mocht u niet binnen 48 uur zijn teruggekomen dan knippen zij uw betaalpas doormidden en geven zij de pas terug aan hun bank. Deze bank zal een eventueel Chipkniptegoed dat nog op uw pas staat, op uw rekening terugboeken. U kunt bij uw eigen bank een nieuwe betaalpas aanvragen.

Is uw betaalpas niet teruggevonden, blokkeert u dan zo snel mogelijk uw pas en vraag zo snel mogelijk een nieuwe betaalpas aan bij uw bank.

Op de foto met het nieuwe pinnen
https://hetnieuwepinnen.nl/images/stories/Fotos/hnp_on_tour_hostii_klein.jpg” alt=”Op de foto met het nieuwe pinnen” />Om consumenten te informeren over het nieuwe pinnen zijn we het land in gegaan.