Het nieuwe pinnen vereist aanpassing van bankcontract en betaalautomaat

Leidschendam, 24 november. De Gezamenlijke Nederlandse banken en Gezamenlijke Toonbankinstellingen introduceren de Sloopregeling Betaalautomaten voor ondernemers. Deze regeling geldt voor ondernemers die hun betaalautomaten vervroegd moeten vervangen als gevolg van het nieuwe pinnen. Het nieuwe pinnen is de omschakeling naar EMV, de Europese standaard in elektronisch betalen via de chip in plaats van de magneetstrip op de betaalpas. EMV helpt bij het terugdringen van skimfraude van magneetstrippassen. De schade als gevolg van skimmen bedroeg in 2008 € 31 miljoen.

alt=”Het nieuwe pinnen begint – Madurodam” width=”450″ />‘Frans Weisglas (midden), Henk van den Broek (voorzitter Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen, links) en Gert Silva (voorzitter Stuurgroep EMV) lanceren in Madurodam het nieuwe pinnen’.

Banken en toonbankinstellingen zetten in op omschakeling naar EMV van alle 240.000 betaalautomaten vóór 30 juni. Dan moeten alle Nederlandse betaalpassen en -automaten EMV-geschikt zijn voor het nieuwe pinnen. Alle betaalautomaten moeten aangepast of vervangen worden. De Sloopregeling Betaalautomaten (tussen 50 en 500 euro per automaat afhankelijk van aankoopdatum en type) is van toepassing op acceptanten met een voor EMV-ongeschikte betaalautomaten waarvan het veiligheidscertificaat geldig is (9% van het totaal, zie www.betaalterminal.nl). Deze betaalautomaten moeten versneld afgeschreven worden om ze te vervangen  door apparatuur die geschikt is voor het nieuwe pinnen.

Tweeledige actie ondernemers: bankcontract en betaalautomaat aanpassen
De voorlichtingscampagne voor acceptanten gebeurt branchegewijs. “Ondernemers hebben er veel belang bij om op tijd klaar te zijn voor het nieuwe pinnen dat veiliger is en aansluit op het Europese betalingsverkeer. Nu al hebben de meeste Nederlanders een EMV-geschikte betaalpas,  is dat nagenoeg 100%. Dit vraagt om een tweeledige actie: wij roepen ondernemers op om hun betaalautomaat zo snel mogelijk aan te passen en hun bankcontract te actualiseren. Kijk op www.hetnieuwepinnen.nl voor informatie hierover. Wie in aanmerking wil komen voor de sloopregeling moet niet te lang wachten. Leveranciers geven i ‘vroege vogelkortingen’. Verder is de Sloopregeling gelimiteerd en eindigt op 30 juni. Wie het eerst komt, die het eerst maalt”, aldus Henk van den Broek, voorzitter Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen. Alle ondernemers moeten hun bankcontract aanpassen voor pinbetalingen met internationale merken. Dat kan bij banken die de zogenoemde Nadere Overeenkomst het de Gezamenlijke Toonbankinstellingen hebben getekend (zie www.hetnieuwepinnen.nl) tegen dezelfde (of betere) voorwaarden en tarieven als die op 1 januari voor hun pincontract golden.

 100% EMV een feit!
Het nieuwe pinnen start vanaf de eerste helft van het jaar in de vorm van pilots bij individuele bedrijven. De volgende fase is de uitbreiding van EMV in de Nederlandse detailhandel, horeca en benzinebranche. De zogenaamde duale periode, waarin zowel het huidige pinnen met de magneetstrip als het nieuwe pinnen via de EMV-chip mogelijk is, wordt zo kort mogelijk gehouden. Medio is het nieuwe pinnen al op de meeste plaatsen mogelijk, is het 100% ingevoerd.

Banktarieven bevroren
De banken die de Nadere Overeenkomst hebben getekend garanderen dat tot de tarieven voor debetkaartbetalingen (pinbetalingen ongeacht het merk) niet stijgen met behoud van de functionaliteit. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat ondernemers tijdig hun contract voor pinbetalingen zodanig laten aanpassen dat de voorwaarden ook van toepassing zijn op internationale pinmerken.

 

Comments

(0 Comments)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *